VÄNERN, ÖSTERSJÖN & SKOGEN - hållbar utveckling

Begreppet hållbar utveckling är centralt. Vad hållbar utveckling innebär förklarar filmen nedan.


VÄNERN, ÖSTERSJÖN & SKOGEN - inledning

Vi jobbar nu med ett nytt tema där vi diskuterar skogen, sjön och havet som ekosystem samt dess ekosystemtjänster. Vi funderar kring hur vår livsstil påverkar den miljö vi lever i och vilka miljölösningar som finns. De sidor vi kommer benadla i boken Synpunkt A är s. 77 - 95 och 144 - 147.

EKOSYSTEM = alla organismer som finns inom ett visst område bildar tillsammans med miljön ett ekosystem. Organismer + omgivande miljön= ekosystem

EKOSYSTEMTJÄNSTER = man mäter i pengar hur mycket det skulle kosta att till exempel rena vatten utan naturens hjälp. För att få en förståelse för att vi ska ta hand om den jord vi lever på räknar man om de tjänster som naturen kan ge oss i pengar.

Vi kollade på filmen Världshaven och klimatet

Klicka på länken för att komma till filmen: http://urplay.se/159019


ADRESS JORDEN - Spår av Inlandsisen

Det svenska landskapet har formats av den upp till tre kilometer tjocka inlandsis som rörde sig över landet sen den senaste istiden. Den började smälta bort från Skåne för 14 000 år sedan och för 8000 år sedan var Sverige isfritt.
GLACIÄR = snön på bergstoppar hinner inte smältas bort och ny snö packas på. Snö + snö + snö = glaciär
DALGLACIÄR = de stora glaciärmassorna är tunga vilket gör att de rör sig nerför berget och bildar dalglaciärer. Kan röra sig 20 - 50 cm / år.
En U - dal bildas genom att en dalglaciär som fungerar som en väghyvel skrapar loss material och när glaciären smält bort bildas en U  - dal. Dessa är mycket vanliga i vår fjällkedja.
MORÄN = en blandning av stora och små partiklar av söndersmulat berg. Innehåller block, sten, grus, sand, mo, mjäla och ler vilket är olika storlekar på söndersmulat berg. det finns gott om morän i Sverige vilket är ett spår av inlandsisen.
Högsta kustlinjen = dit vattnet aldrig nådde efter inlandsisen

KOLLA LÄNKEN!
http://www.sgu.se/sgu/sv/geologi/geologi_sverige/jord/strand_mindre.htm

ADRESS JORDEN - Jordarter

När berg smulas sönder (vittrar) av naturens kraft till bland annat grus och sand säger man att det bildas jordarter.
Jordarter är så lösa att man kan gräva i dem.
Granit + gnejs = urberg och är Sveriges vanligaste bergarter. De innehåller få närsalter som växter kan utnyttja. Jordarter som bildas av dessa bergarter blir mindre bördiga (dåligt näringsinnehåll). Där granit och gnejs finns växer framförallt barrskog.
Diabas och basalt innehåller mer näring så jordarter som bildas av dessa har ganska högt pH vilket gynnar mer krävande växter som blåsippor.
Jordarter bildade av kalksten har extra högt pH vilket gör att bland annat orkidéer trivs. På Gotland och finns mycket kalksten vilket ger en rik flora.

 


ADRESS JORDEN - Mineral och bergarter

sammanfattning av sidorna 67 - 69:
Mineral = fasta ämnen som ingår i jordskorpan. Exempelvis diamant, kvarts, glimmer och fältspat.
Bergart = består av sammanfogade mineralkorn.
Det finns tre olika typer av bergarter.
MAGMATISKA BERGARTER
Magma (smält bergartsmaterial) pressas närmre jordytan så att den svalnar och stelnar.

GRANIT - magma svalnar långt under jordytan --> avsvalningen går långsamt --> stora mineralkorn bildas.
DIABAS - magma tränger upp i ytliga sprickor --> snabb avkylning
Se bilder i boken.
SEDIMENTÄRA BERGARTER
Berg påverkas av nedbrytande krafter som vind och vatten. Berget smulas sönder till sandkorn och lerpartiklar. Dessa transporteras till haven och sjunker till botten. Här pressas partiklarna samman till sedimentära bergarter som exempelvis sandsten och lerskiffer.

Kalksten är också en sedimentär bergart och bildas då skal, skelettdelar och sandkorn, lerpartiklar pressan samman. Processen tar flera miljoner år.
OMVANDLADE BERGARTER
Vid plattkollision pressas jordskorpan upp --> höga berg. Jordskorpan utsätts för högt tryck och hög temperatur --> de redan existerande bergarterna förändras, omvandlas.
Exempelvis blir kalksten till marmor.
Granit och vissa sedimentära bergarter blir till Gnejs vilket sker mycket djupt ner.
GRANIT + GNEJS = URBERG i Sverige
OBS! Kolla bilder i boken =)


RSS 2.0